- 20 maja 2024
Klasa 2 – podsumowanie „Programu dla szkół” edycja 2023/2024
„Program dla szkół” to unijny projekt koordynowany przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, który polega na dostarczaniu dzieciom owoców, warzyw oraz mleka i przetworów mlecznych.
Głównym celem „Programu dla szkół” jest kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych poprzez dostarczanie uczniom produktów mlecznych oraz owocowo-warzywnych. Dzięki temu dzieci od najmłodszych lat poznają smaki zdrowych przekąsek.
Program obejmuje również działania o charakterze edukacyjnym i promocyjnym. Ich celem jest zwiększenie jego rozpoznawalności oraz budowanie świadomości rodziców i nauczycieli dotyczącej ich roli w kształtowaniu prawidłowych nawyków żywieniowych dzieci. Działania edukacyjne, w których uczniowie uczestniczą, poszerzają ich wiedzę na temat pochodzenia warzyw, owoców i produktów mlecznych.
źródło; https://www.programdlaszkol.org/program/index
Klasa 2 finiszuje w realizacji zadań programu i może się poszczycić zrealizowaniem wymaganych działań edukacyjnych.
W I półroczu przygotowaliśmy i zebraliśmy zdrowe przepisy dań zawierzających warzywa, owoce i przetwory mleczne komponując z nich Książkę kucharską klasy 2 pt. „Samo zdrowie”, wykonaliśmy gazetkę klasową promującą realizowany program i korzystając z jesiennego bogactwa plonów sadu i ogrodu – stworzyliśmy kolekcję kukiełek warzywno – owocowych prezentując ją na klasowej wystawie.
W półroczu drugim w ramach realizacji bloku tematycznego „Zdrowo się odżywiamy” omawialiśmy produkty spożywcze i zawarte w nich składniki pokarmowe, wskazując pozytywne skutki dobrego odżywiania się. Komponowaliśmy, pracując w grupach i doskonaląc umiejętność współpracy w zespole, piramidy żywieniowe. Dużą frajdę i wiele radości sprawiały nam zajęcia kulinarne podczas których tworzyliśmy owocowo – warzywne obrazy. Pomysłowość dzieci zaowocowała apetycznymi kompozycjami, które ozdobiły talerze. Zajęcia zakończyła degustacja i konsumpcja przygotowanych przekąsek. Uczniowie z radością podsumowali ten dzień jako wyjątkowo smakowity.
Podsumowując tegoroczny pogram z satysfakcją odnotowuję, że uczniowie z apetytem spożywają wartościowe produkty otrzymywane w ramach kontraktowanych dostaw, a największą popularnością cieszą się jabłka i mleko.
E. Jakubiak